Kiinteistömaailman hankinta?

O tempora, o mores !

Hulluksi on kiinteistönvälitysalan myyntitoimeksiantosopimusten hankinta mennyt, ainakin valtakunnallisella välitysketjulla Helsingissä.

Asun vanhalla omakotitaloalueella Helsingissä, viihtynyt täällä jo kaksikymmentä vuotta. Kiinteistönvälittäjänä olen toiminut yli 10 vuotta ensin Kiinteistömaailmassa, HUOM:issa ja nyt omalla nimelläni toimivassa osakeyhtiössä.

Näiden vuosien aikana välitysala on elänyt monenlaista murrosta, kuten asiaan kuuluukin. Talouden heilahtelut, lisääntynyt lainsäädäntö, tietoisuus mm. kosteuden aiheuttamista rakenneongelmista ja hintatason nousu pääkaupunkiseudulla, jossa suuri osa asuntokantaa vaatii mittavia rakennekorjauksia, on asettanut myös uusia vaatimuksia välitysalalla toimiville työntekijöille. Olemme saaneet alalle pätevyysvaatimustason noston (LKV pätevyys 50 %:lla toimiston välitystyötä tekeville), mutta emme kuitenkaan ole saanut kokonaan kitkettyä epämiellyttävää asennetta, että kiinteistönvälitys olisi ”agressiivisille myyntitykeille” sopivaa rahankeruuta.

Yhteydenotot ovat muuttuneet entistä hullummiksi. Tänään 23.2.18 minulle soitti aamupäivällä nuori mies puhelinnumerosta, joka omistaja oli JMGroove Oy Rovaniemeltä. Innokas myyntitykki kertoi edustavansa Kiinteistömaailman toimistoa ja kysyi suoraan asunko omistusasunnossa vai vuokralla? Olisi kuulema aika kartoittaa minun asunnon vaihdon tarpeita (kenen mielestä?). En ole antanut numeroani minnekään pyytääkseni yhteydenottoa asian tiimoilta, en ole ollut vaihtamassa asuntoa vaan minun yhteystiedot oli kerätty järjestelmällisesti kiinteistörekistereistä, kuten satojen (?) muidenkin omakotitaloasukkaiden Helsingissä. Syntymäaikani perusteella olen varmaankin kyseiselle nuorelle miehelle jo ”vanhus”, joten sopivaa ”kauraa” myyntitoimeksiannon metsästykseen.

Kyseinen päällekäyvä ja pyytämätön yhteydenotto puhelimitse EI sovellu kiinteistönvälitysalalle. Kiinteistömaailma ei mielestäni toimi alan eettisten sääntöjen mukaisesti ja toivon, että alan järjestöt tulevat puuttumaan tällaiseen tekemiseen. Tässä vielä linkki kiinteistönvälittäjien hyvää välitystapaan  http://www.kvkl.fi/templates//hvtohje_11102017_julkaistu.pdf ja eettisiin sääntöihin https://www.skvl.fi/eettiset-saannot.html Sekä hyvää välitystapaa, että eettisiä sääntöjä ovat sitoutuneet noudattamaan kaikki liittoon kuuluvat toimistot, myös Kiinteistömaailmassa.

Tämä asiakkaiden suurimman taloudellisen ja usein henkisen pääoman myyntityö, on LUOTTAMUKSEEN perustuvaa aitoa ammattitaitoa ja vaatii korkeaa moraalia kaikilta alalla työskenteleviltä.