KIRJALLISET PANTTIKIRJAT SÄHKÖISIKSI

Lähes kaikki kirjalliset panttikirjat on muutettu sähköisiksi panttikirjoiksi massamuutosajoilla, mutta kirjallisia panttikirjoja on vielä jonkin verran esimerkiksi kiinteistöjen omistajilla hallussa. Kirjallisia panttikirjoja ei voi enää vuoden 2020 alusta lähtien käyttää velan vakuutena, mutta ne eivät automaattisesti mitätöidy eikä niitä pidä mennä tuhoamaan.

Jos kiinteistön omistaja haluaa käyttää kirjallisia panttikirjoja luoton vakuutena, tulee ne ensin muuttaa sähköiseksi. Mikäli pankki hakee panttikirjan muuttamista, ei kirjallista panttikirjaa tarvitse toimittaa Maanmittauslaitokselle vaan pankki tuhoaa panttikirjan itse. Jos kiinteistön omistaja tekee hakemuksen, on kirjallinen panttikirja toimitettava Maanmittauslaitokselle hakemuksen liitteenä.

Kirjallisen panttikirjan muuttaminen sähköiseksi maksaa 19 euroa. Jos kiinnitykselle on tehtävä jokin muu muutos, esimerkiksi panttikirjan saajaksi muutetaan pankki, tehdään kirjallisen panttikirjan muutos samalla sähköiseksi panttikirjaksi maksutta.

Lähde SKVL 31.12.2019