Huoneistotietojärjestelmä käyttöön

Osakehuoneistojen vaihdanta ja käyttö vakuutena on tähän asti perustunut paperisten osakekirjojen siirtämiseen. Uusi huoneistotietojärjestelmä parantaa asuinhuoneistoja koskevien tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta, sillä siinä tiedot huoneistojen ominaisuuksista, omistuksista ja hallintaoikeuksista ovat sähköisessä muodossa. Tiedote 1.11.2018

Tulevaan huoneistotietojärjestelmään liittyvä lainsäädäntö on parhaillaan valmisteilla. Rekisteri otetaan käyttöön sen jälkeen, kun laki tulee voimaan.

Rekisteriä valmistellaan maa- ja metsätalousministeriön ASREK-hankkeessa yhteistyössä muiden ministeriöiden kanssa. Huoneistotietojärjestelmää rakentaa Maanmittauslaitos yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen, Verohallinnon ja Väestörekisterikeskuksen kanssa.

Aikataulu

  • Eduskunta hyväksyi 10.12.2018 lain huoneistotietojärjestelmästä. Eduskunta hyväksyi myös valiokunnan mietintöön sisältyvän lausumaehdotuksen.
  • Uusi lainsäädäntö astuu voimaan 1/2019. Uudet asuntoyhtiöt perustetaan tämän jälkeen vain digitaalisesti eikä osakekirjoja paineta. Sähköisten omistus- ja panttausmerkintöjen kirjaaminen alkaa.
  • Ennen 2019 perustettujen taloyhtiöiden osakeluettelotietojen ylläpidon siirto huoneistotietojärjestelmään alkaa 1.5.2019.

Tarkempi aikataulu

Ensimmäiset versiot hakemusluonnoksista on julkaistu marraskuussa 2018! Voit tutustua niihin täällä.

Tule ASREK-seuraajaksi!

Tilaa ajankohtaiset ASREK-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suomessa tehtiin ensimmäinen digitaalinen asuntokauppa tänään 11.12.2018 Skanskan uudiskohteesta, joka valmistuu vuonna 2022. Uudiskohteiden asuntokauppa digitalisoituu vuodenvaihteessa ja vanhoissa asunnoissa digitalisoituminen kestää pidempään, taloyhtiöillä on vuoden 2022 loppuun asti aikaa siirtää osakeluettelonsa uuteen rekisteriin.

Lue kuinka uusi rekisteri muuttaa käytäntöjä https://osakehuoneistorekisteri.fi/etusivu